Masło SHEA – czym jest?

Masło Shea to składnik, który ze względu na swoje wyjątkowe właściwości posiada wszechstronne zastosowanie. Ten pozyskiwany z nasion owoców świętego drzewa specyfik odżywia skórę, pielęgnuje ją i leczy. Szerokie zastosowanie masła shea, nazywanego także masłem karité znane jest w Afryce już od wieków.

Masłosz Parka

Masło shea pozyskuje się z nasion jednego z gatunków drzew z rodziny soczyńcowatych, a mianowicie z drzewa Vitellara paradoxa. Po polsku zwany Masłoszem Parka lub po prostu drzewem masłowym. Jest to rosnąca w rejonach suchej, wschodniej Afryki oraz północnej Ugandy święta roślina. Miejscowi obdarzają kultem i czcią już od wielu tysięcy lat. Może ona osiągać nawet 15 metrów wysokości. Jej nasiona znajdują się wewnątrz owoców. Drzewa masłowe owocują raz do roku, wytwarzając przy tym dziesiątki owoców. Mogą żyć w pozornie niesprzyjających warunkach afrykańskiej sawanny nawet do 300 lat.

Masło SHEA – co w nim znajdziemy?

W skład drogocennego tłuszczu roślinnego, jakim jest masło shea, wchodzą przede wszystkim nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe.

  • witaminę E będącą naturalnym przeciwutleniaczem, opóźniającą procesy starzenia komórek. Jednocześnie chroniącą skórę przed szkodliwym działaniem postarzających promieni słonecznych,
  • liczne fitosterole, które w kosmetyce odpowiedzialne są przede wszystkim za ujędrnianie i uelastycznianie cery. Dodatkowo likwidują niewielkie zmarszczki, a także działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i łagodzą wszelkiego rodzaju podrażnienia,
  • witaminę A, która pomaga przede wszystkim w prawidłowym nawilżeniu naskórka i utrzymaniu odpowiedniego poziomu nawodnienia skóry. Dzięki temu opóźnia procesy starzenia i uelastycznia skórę oraz niweluje drobne zmarszczki powstające w wyniku przesuszenia skóry,
  • witaminę F, która pomaga odbudować naturalną ochronną warstwę lipidową skóry i dzięki temu pozwala utrzymać odpowiedni poziom nawilżenia naskórka,
  • katechiny, mają działanie antybakteryjne, antywirusowe i zapobiegają rozwojowi infekcji w obrębie istniejących na skórze ran czy otarć,
  • pochodne kwasu cynamonowego, pomagają chronić skórę przed promieniowaniem UV. Przy tym działają przeciwzapalnie, a według najnowszych badań mogą mieć także działanie przeciwnowotworowe.